Zbiórka plastikowych nakrętek dobiegła końca...
W tym roku szkolnym (zresztą jak i w latach poprzednich) społeczność naszej szkoły postanowiła włączyć się w zbiórkę nakrętek dla chorego Tomka z Szopienic. Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w naszej akcji. W przyszłym roku szkolnym również będziemy gromadzić "plastikowe złoto", więc nie wyrzucajcie zakrętek z napojów do kosza.
 
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

Odwiedziny...

od 1 września 02: 3391745

Reklama

Jesteś tutaj: Strona główna arrow Pracownia biol-chem arrow Czy nadtlenek wodoru wpływa na aktywność katalazy?
Czy nadtlenek wodoru wpływa na aktywność katalazy? PDF Drukuj Email
Redaktor: Marta Oleś   
05.12.2016.
Informacje do doświadczenia:
• Materiały: woda utleniona (H2O2), wątroba drobiowa, woda, dwie tacki
• W wątrobie występuje enzym-katalaza (zlokalizowany w peroksysomach)- który katalizuje reakcje rozkładu H2O2 2H2O2→2H2O + O2
• H2O2 jest produktem metabolizmu komórkowego, który jest toksyczny dla organizmu

Opis doświadczenia
Na dwóch tackach układamy wątrobę. Jedną polewamy wodą utlenioną natomiast drugą wodą. Od razu można zauważyć przebieg reakcji. Na jednej z tacek, gdzie wzrasta aktywność katalazy pojawiają się pęcherzyki.

Problem badawczy: Czy nadtlenek wodoru wpływa na aktywność katalazy?

Hipoteza: Nadtlenek wodoru powoduje wzrost aktywności katalazy.

Próba badawcza: Polanie wątroby nadtlenkiem wodoru.

Próba kontrolna: polanie wątroby wodą.

Wniosek Nadtlenek wodoru (woda utleniona) to uboczny produkt przemiany materii i jest substancją toksyczną dla organizmu. Katalaza to enzym, który katalizuje proces rozkładu nadtlenku wodoru do wody i tlenu. Efektem tej reakcji są pęcherzyki powietrza (obserwujemy pienienie się). Komórki wątroby w peroksysomach zawierają wysoki poziom katalazy, która pełni funkcję detoksykacyjną.

Zmodyfikowaliśmy nasze doświadczenie umieszczając wątrobę we wrzącej wodzie. Zauważyliśmy mniejsze wydzielanie pęcherzyków. Katalaza to białko, które ulega denaturacji.

Opracowała Vanessa Wilk klasa IIIa

Zmieniony ( 15.02.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Reklama