Światowy Dzień Bez Tytoniu
31 maja obchodzony jest Światowy Dzień bez Papierosa zainicjowany przez Światową Organizację Zdrowia, a mający na celu zwrócenie uwagi na zagrożenia związane z używaniem tytoniu.
Tematem przewodnim w 2018 jest „Tytoń i choroby serca”. Badania naukowe potwierdzają, że palenie tytoniu jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka chorób układu krążenia, a dym tytoniowy zawiera w swoim składzie wiele substancji o szkodliwym działaniu np. nikotyna, tlenek węgla, dwusiarczan węgla, tlenki azotu, cyjanowodór. Nikotyna powoduje przyśpieszenie czynności serca, wzrost ciśnienia tętniczego i skurcz naczyń obwodowych, a tlenek węgla i inne toksyny zawarte w dymie tytoniowym przyśpieszają postęp miażdżycy i na wiele sposobów wpływają na stan układu krążenia (np. mogą wywoływać niedotlenienie narządów i tkanek). Palenie tytoniu znacznie zwiększa ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca i nagłej śmierci sercowej. Szacuje się, że ryzyko zawału serca u palacza jest co najmniej dwukrotnie większe niż u osoby niepalącej tej samej płci i wieku. Po roku od zaprzestania palenia ryzyko to zmniejsza się niemal o połowę.

Palaczy zachęcamy do odwiedzenia strony:
http://jakrzucicpalenie.pl/2018/05/15/swiatowy-dnia-bez-tytoniu-2018-tyton-i-choroby-serca/
 
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

Odwiedziny...

od 1 września 02: 3391841

Reklama

Jesteś tutaj: Strona główna arrow Aktualności arrow Z życia szkoły arrow Studniówkowy toast "picollo"
Studniówkowy toast "picollo" PDF Drukuj Email
Redaktor: Administrator   
27.01.2008.
Spis treści
Studniówkowy toast "picollo"
Strona 2
Image

Zwyczajowo na studniówce wznosi się toast za pomyślność przyszłych maturzystów. I tym razem też się tak stało, pomimo wyraźnego zakazu spożywania alkoholu wydanego (nie alkoholu, tylko zakazu) przez władze oswiatowe. W lampkach widocznych na zdjęciach znajdował się płyn smakiem wprawdzie nieco przypominający szampana, lecz w rzeczywistości była to bezalkoholowa "lurka", zwana sympatycznie "picollo".


Wszyscy proszeni są o zejście na parkiet w celu wzniesienia toastu


Za chwilę wzniesiemy toast za majowych maturzystów


Życzenia - wraz z przeprosinami, że to nie najwyższej jakości szampan, lecz marna jego bezalkoholowa podróbka "picollo" - składa pan Dyrektor


...a wszyscy słuchają w napięciu


...tylko pani profesor Daniela Dylus nie może uczestniczyć w toaście, gdyż nie wierzy w żadne tam "picollo"


Następnie odśpiewano "Sto lat" dla przyszłych maturzystów



Zmieniony ( 27.01.2008. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Reklama